wtorek, 13 grudnia 2016

Sok z pigwy ma wiele dobroczynnych właściwości. Poznajmy jego zastosowanie


Żyjemy w czasach, szeroko rozwiniętego przemysłu spożywczego. Producenci żywności 

raczą nas rozmaitymi produktami o wspaniałych walorach smakowych, zapewniając

 przy tym o ich jakości i cennych właściwościach. Warto jednak zadać sobie pytanie, czy 

rzeczywiście wykorzystywane przez nich składniki są zdrowe i pożyteczne dla nas? 

Bardzo łatwo można zauważyć, jak wiele cennych darów natury jest pomijane. Jednym z 
takich produktów, godnym polecenia jest sok z pigwy. Pigwa uprawiana w naszych 

ogródkach, sadach czy miejscowych parkach jest rośliną bardzo niedocenioną. Często 

traktowana jest jako roślina ozdobna. Nie zdajemy sobie jednak sprawy jak drogocenne

 dla naszego organizmu są jej owoce. Pomimo faktu, iż nie nadają się do spożycia na 

surowo, ze względu na ich stosunkowo cierpki i kwaśny smak, warto dowiedzieć się 

jakie mają właściwości i jakim atrakcyjnym dodatkiem mogą stać się w naszej kuchni. 

Owoce pigwy możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych 

przetworów jest wspomniany sok. Jego spożywanie może przynieść nam wiele korzyści 

dla zdrowia. Posiada wspaniałe walory smakowe, jest bardzo aromatyczny i łatwy w 

przyrządzeniu.

Sok z pigwy – właściwości Sok z pigwy zawiera ogromną ilość minerałów i witamin 

potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wśród pierwszych

 wymienić można m. in. magnez, wapń, potas,  żelazo, miedź i fosfor. Owoce pigwy 

posiadają znacznie więcej witamin z grupy B oraz witaminy C w porównaniu z 

cytrusami. Zawierają także witaminę A, PP oraz kwas foliowy. Spożywanie soku z pigwy 

ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest jego działanie przeciwzapalne i 

przeciwbakteryjne. W swoim składzie oprócz wspomnianych witamin i minerałów, 

zawiera substancje czynne takie jak garbniki, pektyny, olejek eteryczny, które to 

wpływają na wzmocnienie naszego układu odpornościowego. Sok szczególnie polecany 

jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność jest osłabiona i  łatwo o 

przeziębienie i grypę. Pigwa korzystnie wpływa także na nasz układ pokarmowy. Oprócz 

właściwości oczyszczających, jest bardzo pomocna przy występowaniu różnych 

problemów, takich jak biegunka, wymioty, niestrawność, zgaga, nieżyt żołądka i jelit, 

stany zapalne. Spożywanie soku może pobudzić trawienie i przyspieszyć przemianę 

materii, dlatego też warto wziąć go pod uwagę podczas odchudzania. Dodatkowo sok z 

pigwy może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, uregulować poziom glukozy, a także 

zmniejszyć ilość złego cholesterolu. Sok ma również dobry wpływ na regulację pracy 

wątroby, pomoże ją wzmocnić i zregenerować. Nie należy także pominąć faktu, iż pigwa 

ma wiele antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, a tym samym zmniejsza ryzyko

 wystąpienia nowotworu. Ten drogocenny napój ma również  wpływ na nasze 

samopoczucie. Jest świetnym antydepresantem, działa uspokajająco i wyciszająco.

Sok z pigwy –zastosowanie Sok z pigwy można przygotować na kilka sposobów. Wszystkie są 

stosunkowo proste i nie wymagają zbytniej ilości czasu. Można go pić zaraz po przyrządzeniu albo 

zrobić go na zapas i wykorzystać w każdej chwili, na przykład podczas wizyty nieoczekiwanych gości.

 Warto dodać do soku nieco miodu. Taki mix przyniesie ulgę w suchym kaszlu, podczas przeziębienia

, a także pobudzi apetyt. Sok z pigwy świetnie sprawdza się zarówno w lecie jak i zimie. Po 

rozcieńczeniu z wodą i schłodzeniu, staje się pysznym i zdrowym napojem orzeźwiającym, idealnym 

na upalne dni. Dolanie soku do ciepłej herbaty znakomicie nas rozgrzeje w zimowe wieczory. Sok 

może być również wspaniałym dodatkiem do deserów. Polanie nim sałatki owocowej lub dodanie go 

do różnego rodzaju koktajli, a nawet budyniu, może znacznie wzbogacić ich smak. Wszystkie 

wymienione powyżej zalety, świadczą o tym jak bardzo wartościowym produktem jest sok z pigwy. 

Oprócz korzyści zdrowotnych posiada wspaniałe walory smakowe. Jego delikatny, kwaskowy i 

aromatyczny smak na pewno zadowoli nie jedno podniebienie.

http://bonavita.pl/sok-z-pigwy-ma-wiele-dobroczynnych-wlasciwosci-poznajmy-jego-zastosowanie

0 komentarze:

Prześlij komentarz