Żyjemy w czasach, szeroko rozwiniętego przemysłu spożywczego. Producenci żywności
raczą nas rozmaitymi produktami o wspaniałych walorach smakowych, zapewniając
przy tym o ich jakości i cennych właściwościach. Warto jednak zadać sobie pytanie, czy
rzeczywiście wykorzystywane przez nich składniki są zdrowe i pożyteczne dla nas?
Bardzo łatwo można zauważyć, jak wiele cennych darów natury jest pomijane. Jednym z
takich produktów, godnym polecenia jest sok z pigwy. Pigwa uprawiana w naszych
ogródkach, sadach czy miejscowych parkach jest rośliną bardzo niedocenioną. Często
traktowana jest jako roślina ozdobna. Nie zdajemy sobie jednak sprawy jak drogocenne
dla naszego organizmu są jej owoce. Pomimo faktu, iż nie nadają się do spożycia na
surowo, ze względu na ich stosunkowo cierpki i kwaśny smak, warto dowiedzieć się
jakie mają właściwości i jakim atrakcyjnym dodatkiem mogą stać się w naszej kuchni.
Owoce pigwy możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych
przetworów jest wspomniany sok. Jego spożywanie może przynieść nam wiele korzyści
dla zdrowia. Posiada wspaniałe walory smakowe, jest bardzo aromatyczny i łatwy w
przyrządzeniu.
Sok z pigwy – właściwości Sok z pigwy zawiera ogromną ilość minerałów i witamin
potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wśród pierwszych
wymienić można m. in. magnez, wapń, potas, żelazo, miedź i fosfor. Owoce pigwy
posiadają znacznie więcej witamin z grupy B oraz witaminy C w porównaniu z
cytrusami. Zawierają także witaminę A, PP oraz kwas foliowy. Spożywanie soku z pigwy
ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest jego działanie przeciwzapalne i
przeciwbakteryjne. W swoim składzie oprócz wspomnianych witamin i minerałów,
zawiera substancje czynne takie jak garbniki, pektyny, olejek eteryczny, które to
wpływają na wzmocnienie naszego układu odpornościowego. Sok szczególnie polecany
jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność jest osłabiona i łatwo o
przeziębienie i grypę. Pigwa korzystnie wpływa także na nasz układ pokarmowy. Oprócz
właściwości oczyszczających, jest bardzo pomocna przy występowaniu różnych
problemów, takich jak biegunka, wymioty, niestrawność, zgaga, nieżyt żołądka i jelit,
stany zapalne. Spożywanie soku może pobudzić trawienie i przyspieszyć przemianę
materii, dlatego też warto wziąć go pod uwagę podczas odchudzania. Dodatkowo sok z
pigwy może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, uregulować poziom glukozy, a także
zmniejszyć ilość złego cholesterolu. Sok ma również dobry wpływ na regulację pracy
wątroby, pomoże ją wzmocnić i zregenerować. Nie należy także pominąć faktu, iż pigwa
ma wiele antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, a tym samym zmniejsza ryzyko
wystąpienia nowotworu. Ten drogocenny napój ma również wpływ na nasze
samopoczucie. Jest świetnym antydepresantem, działa uspokajająco i wyciszająco.
Sok z pigwy –zastosowanie Sok z pigwy można przygotować na kilka sposobów. Wszystkie są
stosunkowo proste i nie wymagają zbytniej ilości czasu. Można go pić zaraz po przyrządzeniu albo
zrobić go na zapas i wykorzystać w każdej chwili, na przykład podczas wizyty nieoczekiwanych gości.
Warto dodać do soku nieco miodu. Taki mix przyniesie ulgę w suchym kaszlu, podczas przeziębienia
, a także pobudzi apetyt. Sok z pigwy świetnie sprawdza się zarówno w lecie jak i zimie. Po
rozcieńczeniu z wodą i schłodzeniu, staje się pysznym i zdrowym napojem orzeźwiającym, idealnym
na upalne dni. Dolanie soku do ciepłej herbaty znakomicie nas rozgrzeje w zimowe wieczory. Sok
może być również wspaniałym dodatkiem do deserów. Polanie nim sałatki owocowej lub dodanie go
do różnego rodzaju koktajli, a nawet budyniu, może znacznie wzbogacić ich smak. Wszystkie
wymienione powyżej zalety, świadczą o tym jak bardzo wartościowym produktem jest sok z pigwy.
Oprócz korzyści zdrowotnych posiada wspaniałe walory smakowe. Jego delikatny, kwaskowy i
aromatyczny smak na pewno zadowoli nie jedno podniebienie.
http://bonavita.pl/sok-z-pigwy-ma-wiele-dobroczynnych-wlasciwosci-poznajmy-jego-zastosowanie
0 komentarze:
Prześlij komentarz