czwartek, 22 grudnia 2016

Gorzkie pestki moreli na raka? Właściwości i zastosowanie gorzkich pestek moreli


Gorzkie pestki moreli już dawno znalazły zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej, głównie ze względu na swoje rzekome właściwości przeciwnowotworowe. Niektórzy uważają gorzkie pestki moreli za lek na raka i zastępują nimi tradycyjną chemioterapię. Czy gorzkie pestki moreli rzeczywiście mają działanie antynowotworowe?
Gorzkie pestki moreli, które pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych, znalazły zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej ze względu na swoje rzekome właściwości antynowotworowe. Wszystko przez zawartą w gorzkich pestkach moreli amigdalinę, którą niektórzy uważają za lek na raka.

Czy gorzkie pestki moreli to lek na raka?

Amigdalina (inaczej witamina B17 lub - w krajach anglojęzycznych - Laetrile) to związek, który występuje w pestkach owoców, nadając im gorzki smak i aromat. Najwięcej można jej znaleźć w gorzkich migdałach (stąd nazwa amigdalina), a także w gorzkich pestkach moreli, wiśni, czereśni, jabłek, a także w niektórych roślinach strączkowych. W organizmie amigdalina rozkłada się m.in. na kwas pruski (cyjanowodór), który - zdaniem zwolenników amigdaliny - niszczy komórki rakowe. Jednak w listopadzie 2011 ukazał się przegląd systematyczny ponad 200 doniesień, które w naukowych bazach danych ukazały się od 1951 roku. Żadne z badań nie udowodniło antynowotworowej skuteczności amigdaliny. W związku z tym lekarze nie uznają jej jako leku na raka, a nawet jako środka wspomagającego chemioterapię. Gorzkie pestki moreli i inne zawierające kwas pruski mogą pogorszyć tolerancję chemioterapii, bo w przypadku uszkodzonej śluzówki jelita wszystkie pestki, orzechy, pełne ziarna są gorzej tolerowane i prowokują dolegliwości. Dodatkowo nieznane są wzajemne interakcje między amigdaliną a lekami na raka.

Podsumowując, nie ma badań naukowych potwierdzających antynowotworową skuteczność amigdaliny, w związku z tym osoby zmagające się z nowotworem nie powinny porzucać zalecanej przez lekarza klasycznej chemioterapii na rzecz gorzkich pestek moreli.

Gorzkie pestki moreli mogą doprowadzić do zatrucia?

U osób, u których cyjanek przekracza stężenia toksyczne, może dojść do zatrucia, którego skutkiem może być uszkodzenie układu nerwowego, niewydolność nerek, uszkodzenie wątroby i innych organów, a także małopłytkowość i kwasica. Specjaliści przekonują, że ryzyko zatrucia cyjankiem jest szczególnie wysokie w przypadku przyjmowania amigdaliny w postaci doustnej (kapsułek, tabletek), a dodatkowo wzrasta przy równoczesnym spożywaniu preparatów z witaminą C, a także w przypadku niedoboru witaminy B12.
Dziennie można spożyć maksymalnie 2-3 pestki moreli
Jednak w literaturze medycznej opisano kilka przypadków zatrucia kwasem pruskim pochodzącym z gorzkich pestek moreli. Jeden z nich opisano w 2010 roku z piśmie "Annals of Tropical Paediatrics". W latach 2005-2009 na oddział intensywnej terapii Erciyes University trafiło 13 osób z objawami zatrucia cyjankiem, które powiązano ze spożyciem gorzkich pestek moreli. U jednych pacjentów objawy zatrucia pojawiły się po 20 minutach od ich spożycia, a u innych dopiero po 3 godzinach. Stan niektórych pacjentów był bardzo poważny, gdyż wymagali podłączenia do respiratora.

Gorzkie pestki moreli - przeciwwskazania

Gorzkich pestek moreli nie można podawać dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym. Ze względu na toksyczność kwasu pruskiego dziennie można zjeść tylko 2-3 pestki moreli.

Gorzkie pestki moreli - gdzie kupić? Jaka jest cena?

Gorzkie pestki moreli można kupić w sklepach zielarskich (także tych internetowych) i większych marketach. Ich cena za 250 g to około 20 zł.
Bibliografia: Kapała A., broszura "Fakty i mity żywienia w chorobie nowotworowej".

autor:Monika Majewska
Źródło:http://www.poradnikzdrowie.pl/

0 komentarze:

Prześlij komentarz