poniedziałek, 28 listopada 2016

Czosnek kiszony - sprawdź jak łatwo zrobić ten cudowny eliksir zdrowia !


Kiszony czosnek ma delikatny, łagodny smak, jest wyśmienitym dodatkiem do kanapek, sałatek i serów. Czosnek oraz woda, w której kisił się czosnek to doskonałe źródło naturalnego antybiotyku i jednocześnie bakterii probiotycznych – to naturalne „stymulatory” odporności. Zawarte w kiszonkach bakterie fermentacji mlekowej pełnią rolę naturalnej substancji konserwującej, jednoczenie korzystnie wpływając na zdrowie!

Czosnek ( Allium sativum L.) był używany od najdawniejszych czasów w medycynie ludowej do leczenia chorób zakaźnych. Często był stosowany w leczeniu chorób płuc, górnych dróg oddechowych, zakażeniach przewodu pokarmowego i skóryDziałanie przeciw pasożytnicześwieżego czosnku było znane już w Starożytności.
Główną substancją czynną czosnku jest allicyna, która charakteryzuje się działaniem antybiotycznym. Przeprowadzone badania wskazują na dużą aktywność przeciwdrobnoustrojową czosnku, hamuje rozwój bakterii i grzybów. Posiada właściwości antyoksydacyjne, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, antymiażdżycowo, przeciwalergicznie oraz przeciwnowotworowo. Wspomaga układ odpornościowy i oddechowy, wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu oraz podwyższa ogólną sprawność, zarówno fizyczną jak i psychiczną. Wywiera pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi.  Ma również pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę,Główną zaletą czosnku jest jego wpływ na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit. Czosnek dzięki swoim właściwościom odbudowujezniszczoną florę bakteryjną w jelitach po przebytych kuracjach antybiotykowych. Bakterie probiotyczne pełnią jeszcze wiele innych istotnych funkcji. Nie tylko skutecznie eliminują bakterie chorobotwórcze, zabezpieczając nas przed infekcjami, ale wspomagają trawienie, wytwarzają niezbędne witaminy i przede wszystkim stymulują odporność, to dlatego właśnie większość naszej odporności pochodzi z jelit. Jelito grube, będące największym siedliskiem bakterii w naszym ciele, jest zatem swoistym „generatorem” naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Styl życia, jaki prowadzimy, nadużywanie leków, zła dieta i stres, niezwykle niekorzystnie wpływają na mikroflorę. Zaburzenie równowagi mikrobiologicznej jelit odbija się niekorzystnie na stanie całego organizmu. Terapia probiotyczna jest wówczas niezastąpiona i wysoce skuteczna w przywracaniu równowagi w przewodzie pokarmowym. Bakterie probiotyczne stymulują również wydzielanie śluzu, będącego naturalnym „uszczelniaczem” jelita oraz wytwarzają substancje o charakterze cytoprotekcyjnym, dzięki temu na powierzchni jelit tworzy się ochronna warstwa (więcej na temat probiotyku przeczytaj tutaj)

Czosnek kiszony - przepis

Składniki:

10 główek czosnku polskiego
korzeń chrzanu
kilka ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu ziarnistego
3 liście laurowe
suszone kwiaty i łodygi kopru
łyżeczka gorczycy
1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
1 litr wody
małe słoiczki z nakrętkami

Wykonanie:

Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Chrzan obrać, pokroić na kawałki. Słoiki umyć i wyparzyć wrzątkiem.
Na dno każdego słoika ułożyć 2 kawałki korzenia chrzanu, 5-6 ziarenek pieprzu, ziele angielskie, ½ liścia laurowego, i ¼ łyżeczki gorczycy. Ząbki czosnku ułożyć w słoiku, na wierzch dodać kilka kawałków kopru i zalać gorącą solanką przygotowaną w proporcji podanej poniżej.

Solanka:

Na 1 litr wrzącej wody dodać 1 łyżkę soli z lekką górką (koniczynie kamienna niejodowana ) . Całość gotować kilka chwil, odstawić. 
Wypełnić słoiki mocno ciepłą solanką i szczelnie zakręcić. Tak przygotowane przetwory należy pozostawić w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej do kiszenia/fermentacji przez 2 -3 tygodnie. 

Po tym czasie, gdy ustanie proces fermentacji/kiszenia, a woda w słoiku będzie już klarowna,  należy jeszcze raz dobrze dokręcić słoiki.
Po ustaniu fermentacji można kiszonkę pasteryzować, ale wówczas wysoka temperatura pozbawi zawartość słoika wielu cennych składników.
Czosnek kiszony przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.

Czy lubicie kiszony czosnek ?

źródło: www.wikirose.pl

1 komentarz:

  1. A JA WOLĘ ŻREĆ W ZĄBKACH , pół główki dziennie oczywiście ( ząbki ) pokrajane na kanapki :) TEŻ DOBRZE I MNIE ROBOTY :)))) ...

    OdpowiedzUsuń